hun-HU
2021. 02. 26.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

Lengyelország: A vállalatok fizetési késedelme csökkent a járvány ideje alatt

Coface vállalati fizetőképességi felmérés – Lengyelország, 2021

A 2020-as évet a COVID-19 járvány határozta meg. A nehéz gazdasági környezet lengyel vállalatokra gyakorolt hatásának enyhítése érdekében a lengyel kormány olyan, a fizetőképességet javító intézkedéseket vezetett be, mint az adó- és járulékmentességek és fizetési haladékok. Ennek eredményeként, a széleskörű gazdasági válság ellenére is, a vállalatok egymás közötti átlagos fizetési késedelme lerövidült - azonban amikor a támogatás érdekében bevezetett intézkedések 2021-ben megszűnnek, a vállalatok kétharmada arra számít, hogy az üzleti teljesítménye romlani fog.

 

  • A lengyel vállalkozások átlagos fizetési késedelme 48 nap volt, 9 nappal kevesebb, mint 2019-ben.
  • A fizetési késedelem gyakori a lengyel vállalatoknál. A vállalatok mindössze 2,4% -a számolt be arról, hogy nem tapasztalt fizetési késedelmet.
  • Az érintett vállalatok 11%-ának volt felhalmozott több mint hat hónapja lejárt és az éves forgalom 10%-át is meghaladó követelése (szemben az egy évvel korábbi 16% -kal).
  • A lengyel gazdaság 2,8% -kal csökkent 2020-ban, de a Coface becslései szerint 2021-ben 4% -kal növekedni fog.
  • A különféle fizetőképességet támogató intézkedések (adó- és társadalombiztosítási mentességek és fizetési haladékok) ellenére a vállalatok 43% -a nem részesült semmiféle támogatásban.
  • A támogató intézkedések 2021-re tervezett fokozatos megszüntetésével a vállalatok kétharmada arra számít, hogy teljesítménye romlik majd.

"A Coface Lengyelországban végzett fizetőképességi felmérése megerősítette, hogy a vállalatok likviditása nem romlott jelentősen. A támogatási eszközök széles skálájának köszönhetően az átlagos fizetési késedelem 48 napra csökkent 2020 novemberében (az egy évvel korábbi 57 napról)" – mondta el Grzegorz Sielewicz, a Coface közép- és kelet-európai gazdasági elemzője. "Ahogy azonban a támogatási intézkedések az előző évben eredményesnek bizonyultak, az erre az évre tervezett visszavonásukat követően a lengyel vállalatok fizetőképességének meglehetősen pozitív változása gyors romlásnak indulhat" - teszi hozzá.

 

A fizetőképességi helyzet javulása ellenére a vállalatok jelentős része szerint a világjárvány lengyel gazdaságra gyakorolt hatása jelenti a legnagyobb nehézséget számukra. A felmérésben szereplő vállalatok arra számítanak, hogy a világjárvány következményei késleltetve jelennek majd meg. Ezenkívül a támogatási intézkedéseket fokozatosan megszüntetik majd, amint a gazdasági fellendülés kézzelfoghatóbbá válik. Ennek eredményeként a megkérdezett vállalatok arra számítanak, hogy ez befolyásolja majd a fizetőképességüket, főleg, hogy több mint felük részesült likviditás-támogató intézkedésekben. A Coface felmérése szerint 12 iparág közül 7 számít a fizetési késedelmek növekedésére az elkövetkező hónapokban. Ennek következtében a vállaltok pesszimisták az idei év tekintetében.

 

Töltse le a teljes elemzést!

Töltse le ezt a sajtóközleményt : Lengyelország: A vállalatok fizetési késedelme csökkent a járvá... (725,12 kB)
Tetejére