hun-HU
2017. 05. 11.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

Magyarország vs. Franciarország: mi várható?

Franciaország elkerülte a gazdasági kockázatok szempontjából legrosszabb forgatókönyvet az elnökválasztás első fordulójában, és kedvezőek a kilátások a francia gazdaságban, amely az idén 1,3 százalékos GDP-növekedésre számíthat - derül ki a Coface hitelbiztosító friss elemzéséből. A francia piacra irányuló magyar export jelentős növekedést ért el, miközben az import csökkent.

 

Azzal, hogy a centrista Emmanuel Macron és a radikális Marine Le Pen került be a francia elnökválasztás második fordulójába Franciaország és az eurózóna gazdasága szempontjából a legkockázatosabb forgatókönyvvel már nem kell számolni. Az első forduló előtt ugyanis lehetett attól tartani, hogy a két radikális jelölt jut be, akik jelentős változtatásokat helyeztek kilátásba. Marine Le Pen például az eurózónából való távozást is elképzelhetőnek tartotta a kampány során.

 

A  Coface legfrissebb értékelése szerint Emmanuel Macron elnöksége kedvezőbb helyzetet teremthet a francia gazdaság számára, mint, ha Marine Le Pen lenne az új elnök.

 

Mire számíthat a francia gazdaság?

A hitelbiztosító elemzése szerint a francia gazdaság növekvő pályán van: 2014-ben még 0,7, 2015-ben már 1,2 százalékkal nőtt a GDP, a múlt évben és idén pedig 1,3 százalékos lehet a növekedés. Emellett a Coface-nál Franciaországot A2 országkockázati minősítéssel tartja nyilván, ami Németországnál valamivel rizikósabb értéket jelent. Kedvező azonban a francia gazdaság szempontjából, hogy az üzleti bizalom, azaz a gazdasági szereplők várakozásai többéves csúcson vannak. A hitelbiztosító szerint a francia gazdaságot segíti az infrastruktúra és a szolgáltató szektor fejlettsége, a szakképzett és produktív munkaerő, a versenyképesnek mondható nemzetközi vállalatok, valamint az, hogy Franciaország a globális agrárpiacon belül az egyik legjelentősebb szereplő. Ugyanakkor kockázatot jelent a francia gazdaság számára, hogy az utóbbi időszakban csökkent a versenyképessége és kisebb fókuszt helyeznek az innovációra a francia vállalatok. A francia gazdaság exportteljesítménye az idén a Coface várakozásai szerint stagnálni fog.

 

Magyarország vs. Franciaország

Ez érinti Magyarországot is, mivel a magyar gazdaság legfontosabb partnerei közé tartozik francia gazdaság. A két ország közötti mérleg a magyar exportőrök szempontjából kedvezően alakult az elmúlt évben. A Franciaországba irányuló magyar export ugyanis emelkedő pályán van, a múlt évben megközelítette az 1400 milliárd forintot, ami 7 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest. A Franciaországból Magyarországra érkező import ezzel szemben némileg csökkent: tavaly 1300 milliárd forint alatt maradt, ami alig több mint 1 százalékos csökkenés. Nem csak forintban, hanem euróalapon is a magyar export áll jobban. Az euróban számolt magyar export 6,3 százalékkal nőtt 2016-ben az előző évhez képest, miközben a francia import közel 2 százalékkal esett vissza.

 

Tekintse meg teljes elemzésünket a témában!

france elections
Tetejére