hun-HU
2015. 01. 27.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

Magyarországtól 2,3 százalékos GDP-növekedést vár a Coface. Mi lesz Svájccal és Magyarországgal a frank elengedése után?

Magyarországon az idén 2,3 százalékos GDP-növekedést várható – derül ki avilág egyik vezető hitelbiztosítója, a Coface friss összeállításából, amelyben azt vizsgálták, milyen következményei lesznek a svájci jegybank január 15-i döntésének, amellyel eltörölte a frank euróval szemben fennálló árfolyamküszöbét.

 

A magyar gazdasággal kapcsolatban a Coface szakértői pozitívumként emelik ki a megbízható infrastruktúrát, a képzett munkaerőt és a külföldi befektetések jelentős mértékét. A Coface szakértői azonban rámutatnak arra is, hogy a gazdasági fejlődés szempontjából kockázatot jelent a magas államadósság, a külső finanszírozás szükségessége.

 

A Coface elemzői kiemelték: a svájci jegybank döntése után bekövetkező frankerősödés a hiteleken keresztül több közép-kelet-európai országot érint, köztük Magyarországot is. Szerintük azonban a frankerősödés hatása Magyarországon elsősorban a devizaalapú jelzáloghitelek árfolyamának rögzítése miatt visszafogott marad.

 

Hogyan hat Svájcra az árfolyamküszöb eltörlése?

 

A Coface elemzői a svájci gazdaságról azt írták, a jegybank döntése miatt kialakult erős frank lefelé mutató kockázatokat jelent az svájci gazdaság idén várható 1,6 százalékos növekedésére nézve, és a deflációs kockázatok is erősödnek. Az erős frank több területen is negatív hatással van a svájci gazdaságra, csökkenti az országba érkező turisták vásárlóerejét, kedvezőtlenül érinti a feldolgozóipart, valamint az elsősorban európai piacokra szállító gépgyártókat is.

 

Ugyanakkor a globális piacokat ellátó svájci cégek, köztük a gyógyszeripari és óragyártással foglalkozó cégek számára kevésbé veszélyes az erős frank – emelik ki a Coface szakértői. Úgy látják, nem szabad túlbecsülni a frankerősödés hatásait, részben azért, mert a 2008-ban elmélyülő válság után a frank felértékelődése nem okozott komolyabb gondokat.  

 

A Coface hitelbiztosítási szempontból továbbra is az egyik legjobb, A1-es kategóriába sorolja Svájcot, és 1,6 százalékos GDP-növekedést vár az országtól.  A hitelbiztosító B kategóriában tartja Magyarországot és az idén 2,3 százalékos GDP-bővülést valószínűsít. 

Tetejére