hun-HU
2020. 02. 04.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

Ország- és szektorkockázati elemzés - A politikai és környezeti kockázatok jelentik a legnagyobb kihívást a cégek számára 2020-ban

A politikai és környezeti kockázatok jelentik a legnagyobb kihívást a cégek számára 2020-ban

Az Ország- és Szektorkockázati Kézikönyv 2020-as kiadásának közzétételével egyidőben a Coface vezető gazdasági elemzője, Julien Marcilly Párizsban, a cég Országkockázati Konferenciáján számolt be a világgazdaságra váró legnagyobb kihívásokról.

 

 

 

 

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi megállapodás nem lesz elég ahhoz, hogy helyreálljon a nemzetközi kereskedelem

Míg 2019 a protekcionista szemlélet jegyében telt – több mint ezer védőintézkedést vezettek be világszerte – és a világkereskedelem az elmúlt évtized során először csökkent, a Coface várakozásai szerint a nemzetközi kereskedelem csak 0,8%-kal nő majd 2020-ban. Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi megállapodás valószínűleg nem lesz elég az üzleti bizalom helyreállítására, vagy az ipari termelés és a világkereskedelem jelentős növelésére, különösen ha figyelembe vesszük, hogy a 2017 és 2019 között bevezetett piacvédő intézkedéseknek csak 23%-a köthető az Egyesült Államokhoz vagy Kínához. A piacvédő szemlélet terjedése ennek megfelelően az egész világon jellemző hosszútávú trend, amihez a vállalatoknak alkalmazkodni kell.

A világgazdasági növekedés, ami a kereskedelmi bizonytalanság miatt az elmúlt évben 0,75%-kal esett vissza, várhatóan idén sem talál magára: 2,4%-os növekedés várható a 2019-es 2,5% után. A Coface várakozásai szerint a vállalati fizetésképtelenségek száma a Coface által vizsgált országok 80%-ában növekedni fog, ideértve az Egyesült Királyságot, (+3% 2020-ban, ami összességében 17%-os növekedés a 2016. júniusi népszavazás óta),Németországot(+2%) és Franciaországot(+1%). Összességében − 2019-hez hasonlóan – 2%-kal növekszik majd a vállalati fizetésképtelenségek száma globálisan, a Coface várakozásai szerint.

Szektorok: a fémipar kihívások előtt, az építőipar jól teljesít

A protekcionista hozzáállás okozta bizonytalanság hozzájárult a nyersanyag árak instabilitásához, különösen a mezőgazdaságban, a fémiparban és az olajiparban. A Coface előrejelzési modellje szerint az acél ára a következő hat hónapban továbbra is csökkenni fog, a szektor vállalatait sújtva, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Kína növekedése – úgy, hogy az ország felelős az acél iránti kereslet feléért globálisan – várhatóan csak az 5,8%-ot éri majd el. Erre tekintettel az acélipar kockázati besorolása öt országban romlott, ideértve azEgyesült Államokat és Olaszországot. Ehhez hozzáadódik, hogy a geopolitikai bizonytalanság ellenére tartósan alacsony olajár (Brent olaj hordónkénti ára átlagosan 60 dollár 2020-ban, a 2009-es 64 dollárhoz képest) fájdalmasan érint majd néhány eladósodott kitermelőt, különösen az Egyesült Államokban.

Jó hír viszont, hogy az építőipar profitál a határozott terjeszkedő monetáris szemléletből: kockázati besorolása négy országban is emelkedett (ideértve Brazíliát és Törökországot). Összességében a Coface 22 szektort minősített le és nyolcat minősített fel ebben a negyedévben, ami a gazdaságokat fenyegető kockázatok jelentős növekedését is mutatja.

2020-ban a vállalkozásoknak elsősorban nem gazdasági kockázatokkal kell szembenézni

2019 végén változó intenzitással növekedtek a társadalmi feszültségek a világ “problémás pontjain”. A Coface 2019 elején kiadott Politikai Kockázati Indexe minden korábbinál magasabb értékkel jelezte ezt előre. 2020-ban a mutató magas társadalmi kockázatokat prognosztizál Afrika, a Közel-Kelet, Közép-Ázsia országaiban és még Oroszországban is.

2019-től kezdődően a társadalmi elégedetlenség a környezetvédelemre irányuló követelések erősödésében is megnyilvánul. A környezeti kockázatok széles körben hatnak a vállalati fizetőképességre: növekednek a fizikai kockázatok (a klímaváltozás okozta gyakoribb természeti katasztrófák) és a változással járó kockázatok is (új és szigorúbb szabályok, változó fogyasztói elvárások). Az utóbbihoz kapcsolódóan az autóipart érintő, szigorúbb károsanyag-kibocsátásra vonatkozó szabályok hatását Indiában, valamint a globális szállítmányozásban folyamatosan nyomon kell követni ebben az évben. A Coface kiemelt figyelmet szentel a két terület környezeti kockázatainak elemzésére.

Fejlődő országok: a függetlenség kockázata újra reflektorfénybe került

A fejlődő országok növekedése várhatóan kis mértékben erősödni fog ebben az évben (3,9% a 2019-es 3,5%-hoz képest). Ezzel együtt azonban az országok államadóssága történelmi csúcsokra emelkedett az összes régióban, leszámítva Közép- és Kelet-Európát. Latin-Amerikában az államadósság mértéke magasabb, mint 1990-es évek végén, amikor a régió állandó adósságproblémákkal küzdött. Afrikában az államadósság szintje megközelíti a 15 évvel ezelőtti értéket, amikor is a nemzetközi és kétoldalú hitelezők a követeléseik egy részének elengedésére kényszerültek. A régió vállalataira nézve ez azt is jelenti, hogy a kormányok, valamint az állami tulajdonban lévő nagyvállalatok lemaradása növekszik majd idén. Az egyetlen jó hír, hogy a fejlődő országok független adósságállománya általánosságban kedvezőbb szerkezetet mutat, mint húsz évvel ezelőtt, mivel ezek 80%-a jelenleg helyi valutában van jegyezve.

 

A rendkívül érzékeny és gyorsan változó környezetben, amelyben a vállalatoknak komoly nehézségekkel kell megküzdeni, négy ország kockázati besorolását csökkentette a Coface (Kolumbia, Chile, Burkina Faso és Guinea), és hat országot minősített fel (Törökország, Szenegál, Madagaszkár, Nepál, Maldív-szigetek és Paraguay)

 

Töltse le ezt a sajtóközleményt : Ország- és szektorkockázati elemzés - A politikai és környezeti ... (313,82 kB)
Tetejére