hun-HU
2015. 08. 31.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

TOP 500 régiós vállalat - A magyar vállalatok megverték a régiót

TOP 500 régiós vállalat - A magyar vállalatok megverték a régiót
A kelet-közép-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata tavaly összesen 572 milliárd eurós bevételt ért el, ami 2,1 százalékos növekedés éves összevetésben – derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből.  Az országok rangsorában Magyarország második lett Lengyelország mögött, megelőzve Csehországot. Az ötszázas listán szereplő 73 magyar cég a régiós átlagot bőven meghaladva 5,6 százalékkal növelte árbevételét. A legnagyobb magyar cég a Mol, amely a második lett a régiós cégek között.

 

A múlt év a fejlődés éve volt a kelet-közép-európai régióban működő nagyvállalatok számára. Az ötszáz legnagyobb vállalat árbevétele 2,1 százalékkal 572 milliárd euróra növekedett – derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító minden évben közzétett, Top 500 című kiadványából, amely a kelet-közép-európai térség ötszáz legnagyobb vállalatát állítja sorrendbe az eredmények, a létszám, és a fizetőképesség alapján. A Coface szerint kedvező, hogy a legnagyobb cégek az árbevételük növelése mellett 1,7 százalékkal bővítették a dolgozói létszámot 2014-ben. 

 

A Coface szakértői kiemelik: a legnagyobb cégek magasabb árbevétele arra utal, hogy javultak a gazdasági feltételek a térségben. Lengyelország delegálta a legtöbb céget az ötszázas listára, Magyarországon mérték a legnagyobb növekedési rátát, Csehország pedig szintén javulást ért el – derül ki az elemzésből. A régiós vállalatok közül az autóipari cégek szerepeltek a legjobban, összesített árbevételük 10,6 százalékkal nőtt. Az olaj- és gázipari vállalatok együttes árbevétele ugyanakkor csökkent, 3,9 százalékkal.

 

A hitelbiztosító szerint a régióban a romániai 4,54 százalékos fizetésképtelenségi ráta volt a legmagasabb, a legalacsonyabb – 0,05 százalékos – érték pedig Lengyelországé. Magyarországon pedig 2,9 százalékos fizetésképtelenségi rátát mértek 2014-ben a Coface szakértői.

 

Az autóipar segítette Magyarországot

 

„Magyarország kiemelkedő teljesítményt nyújtott a GDP-növekedés tekintetében, nemcsak regionális szempontból, hanem az uniós átlaggal összevetve is. A tavalyi 3,6 százalékos növekedés után a várakozásaink szerint idén is folytatódik a fejlődés, 2,8 százalékos GDP-emelkedésre számítunk Magyarországon” – mondta Somogyi Viktor, a Coface magyar leányvállalatának országmenedzsere.

Hozzátette: „2014-ben az export hajtotta az autó- és járműgyártást, például a Daimler és az Audi nagyban hozzájárult a magyar gazdaság fejlődéséhez”.

 

A Coface szakértői szerint a múlt év nagyobb feszültségek nélküli év volt és elsősorban a válságból való kilábalásról szólt. Bár nem volt olyan mértékű a GDP-fejlődés, mint amire korábban számítani lehetett, ezzel együtt is stabil teljesítményt nyújtott a régió.

 

A térség összesített GDP-je átlagosan 2,5 százalékkal nőtt, szemben az egy évvel korábbi 1,3 százalékkal. Az ötszáz legnagyobb cég összesített árbevétele hasonló ütemben – 2,1 százalékkal - nőtt, ezzel párhuzamosan pedig csökkent az érintett cégeknél a munkanélküliségi ráta, és növekedtek a keresetek. A csökkenő olajárak, az alacsony infláció, a belső kereslet élénkülése is hozzájárult ahhoz, hogy az ötszáz érintett cég fejlődést érjen el 2014-ben.

 

Magyarország megverte a régiót

 

A rangsorban szereplő vállalatok közel kétharmadát – 61 százalékát – Lengyelország, Magyarország és Csehország adta 2014-ben. Az ötszázas listán 176 lengyel vállalat szerepel, így az országok közötti versenyben Lengyelország áll az élen.

 

Magyarország a második: 73 vállalattal szerepel a listán, ami 3 vállalattal több, mint az egy évvel korábbinál. Ezek a magyar cégek 5,6 százalékkal növelték összesített árbevételüket, ami jelentősen meghaladja a régióban mért 2,1 százalékos átlagos emelkedést. Az elemzés rámutat arra is, hogy a magyar gazdaság 3,6 százalékos növekedést ért el 2014-ben, ami a legjobb teljesítmény volt a régióban, és szintén szerepet játszott a magyar vállalatok jó teljesítményében. Az országokat összevető listán Csehország a harmadik 65 vállalattal az előző évi 59 után.

 

Régiós és magyar mamutok

 

A vállalatok rangsorát a PKN Orlen lengyel olajcég vezeti 25 milliárd eurós bevétellel, a második a Mol Nyrt. 15,42 milliárd euróval, a harmadik pedig a cseh Skoda Auto 10,79 milliárd eurós eredménnyel.

 

Az első tízben még egy magyar vállalat szerepel, a győri Audi-gyár 7,42 milliárd eurós bevételével a hatodik.  A Coface-listán szereplő magyar vállalatok közül a Mol és az Audi után következik a GE Hungary 4,83 milliárd eurós tavalyi bevétellel. A negyedik legnagyobb magyarországi vállalat az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 3,79  milliárd euróval, utána pedig a kecskeméti gyárat működtető Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. áll 2,81 milliárd eurós összeggel. A listán szereplő 73 magyar vállalat összárbevétele 87,25 milliárd euró volt 2014-ben, nettó nyereségük pedig meghaladta az 1,8 milliárd eurót.

 

A módszertanról:

A felmérésben Kelet-Közép-Európa legnagyobb (legalább 120 millió eurós éves árbevétellel rendelkező) vállalatai kerültek a pénzügyi szolgáltatók kivételével: bankok, biztosítótársaságok, lízingcégek és brókercégek nem. A Coface CEE Top 500 felmérés a bevétel mellett egyéb alapvető vállalati mutatók – mint például a nettó nyereség és a munkavállalói létszám – mentén is rangsorolta a vállalatokat. A bevétel és a nyereség a 2014. év végén érvényes devizaárfolyamon került átszámításra euróra. Az adatok a Coface adatbázisából származnak, emellett szükség esetén kiegészítésre kerültek külső forrásokból származó adatokkal. A felmérésben való részvételt visszautasító vállalatok nem szerepelnek a rangsorban.

Töltse le ezt a sajtóközleményt : TOP 500 régiós vállalat - A magyar vállalatok megverték a régió... (5,60 MB)
Tetejére