hun-HU
2016. 02. 17.
Gazdasági elemzések

Franciaország: a harmadik egymást követő évben is csökkeni fog a fizetésképtelenségek száma?

Franciaország: a harmadik egymást követő évben is csökkeni fog a fizetésképtelenségek száma?

Franciaországban, 2015-ben, immár a második egymást követő évben csökkent a fizetésképtelen cégek száma

Sorozatban a második éve csökkent 2015-ben Franciaországban a vállalati csődeljárások száma. A 2,1 százalékos visszaesésnek köszönhetően a számuk 60 800 darabon állapodott meg, ami még mindig a válság előtt szint felett áll, hiszen 2007-ben 50 300 ilyen eset történt. Mivel azonban a vállalatok száma jelentős mértékben nőtt, a fizetésképtelenség aránya visszatért a 2008. évi szintre, vagyis 77-ből egy vállalat megy csődbe. Ugyanabban az évben közel 21 ezer munkahelyet sikerült megmenteni, miközben a fizetésképtelenné váló vállalatok átlagos bevétele 575 ezer euró volt, szemben az egy évvel korábbi 614 ezer euróval. Fontos megjegyezni, hogy bevétel szerint osztályozva mindenféle méretű vállalkozás javulást tapasztal a saját helyzetében.

Ennek ellenére a forgatókönyv messze nem ideális, hiszen a csődeljárások száma a Coface által követett 11 szektor közül kettőben még most is nő (a lakossági szolgáltatások és a textilipar terén rendre 4,2, illetve 4,3 százalékkal). Emellett a 13 új régióból háromban nem látszik a javulás jele, ideértve Ile-de-France-t (5,7 százalékos növekedés), azt a régiót, ahol a franciaországi csődeljárások 21 százaléka jelentkezik.

Ez annak tulajdonítható, hogy túlsúlyban szerepelnek az építőipari vállalatok, és ez az a szektor, ahol a csődráta a legmagasabb maradt (2,1 százalék a 2006. évi 2,0 százalékkal szemben). A legkevésbé negatív fejleménynek az nevezhető, hogy a csődeljárások számában 2015-ben tapasztalt csökkenés mértéke Franciaországban alacsonyabb volt, mint a környező országokban.

A negatívumok ellenére a Coface előrejelzése szerint idén sorozatban harmadik éve csökkenhet a vállalati csődeljárások száma.

 

A gazdasági környezetnek köszönhetően a számuk 58 700-ra, azaz 3,5 százalékkal csökken a 2015. évi értékhez képest. A Coface szerint a francia gazdaság tovább folytatja a fokozatos kilábalást: a várakozások szerint a GDP 1,4 százalékkal bővül idén a tavalyi 1,1 százalék után. A banki feltételek fokozatos javulása, az euró gyengülése, az olajárak esése és a háztartások növekvő mértékű költekezése a várakozások szerint támogatja a vállalkozások üzleti tevékenységét és a Coface előrejelzésnek megvalósulását, habár továbbra is szerepet játszanak egyes kockázati tényezők, így az építőipar továbbra is nehéz helyzete.

Töltse le a teljes tanulmányt

 

 

  • Normalizálódik a helyzet a vállalati szektorban
  • Az építőipar továbbra is nyomás alatt
  • Lemaradófélben az Ile-de-France régió
  • 2016-ban már harmadik éve csökkenhet a csődeljárások száma
Töltse le ezt a közleményt : Franciaország: a harmadik egymást követő évben is csökkeni fog a... (2,71 MB)

Kapcsolat


Valentin PÓKA

Director Marketing & Sales
Tűzoltó utca 57.
1094 Budapest
HUNGARY
Tel: +36 1 2992076
mail: valentin.poka@coface.com

Tetejére