hun-HU
2018. 09. 28.
Coface publikációk

Közép- és Kelet-Európa fizetésképtelensége: a jó idők véget érnek

 Közép- és Kelet-Európa fizetésképtelensége: a jó idők véget érnek

A kedvező gazdasági környezet nem volt elegendő a vállalati fizetésképtelenségek csökkentéséhez Közép- és Kelet-Európában (CEE). Miközben az átlagos GDP-növekedés 4,5% -ra, azaz a kilenc év legmagasabb szintjére gyorsult, a fizetésképtelenségek 6,4% -kal nőttek.
 Ez utóbbi szám véget vet az üzleti fizetésképtelenségek javuló tendenciájának, amely mind 2015-ben, mind 2016-ban csökkent. A 2017-es évben kilenc országban a fizetésképtelenségi eljárások száma nőtt. A regionális bontás a dinamikák széles skáláját jelöli, a szlovákiai fizetésképtelenségek 27,1% -os csökkenésétől kezdve az enyhe 2,4% -os növekedésig Észtországban beleértve a horvátországi 40,1% -os kilengést is.
Ezek az események meglepőek, mivel a vállalatok 2008 óta a legmagasabb gazdasági bővüléssel szembesültek. Emellett a növekedés egyensúlyban volt az állóeszköz-beruházások és a háztartások fogyasztásának visszaesésével, amelyet az alacsony munkanélküliség, a bérnövekedés és a fogyasztói szentimentalitás okozhatott.

 Az új Európai Unió költségvetéséből származó források az állami beruházásokat támogatták, és a nagy kapacitáskihasználtság a szilárd kereslet közepette ösztönözte a vállalatok bővítését. Másrészről, a kedvező gazdasági időkben az új vállalkozások megpróbáltak rendkívül versenyképes környezetbe lépni.

A vállalatok gyakran növekedést értek el, de a nyereség korlátozott növekedését - amelyet a növekvő költségek, például a bérek fokozatos növekedése és a magasabb input költségek korlátozták a termelői árindexek gyorsítását. A fentiek szerint az állóeszköz-beruházások visszaesése támogatta az építési keresletet; azonban a vállalatok nem tudtak reagálni az építőanyag-költségek és a munkaerőhiány gyors növekedése miatt.

Az Eurostat üzleti felmérései szerint a megüresedett álláshelyek nehézségei jelentős akadályt jelentenek a közép-kelet-európai régióban működő vállalkozások számára.

A növekvő fizetésképtelenségi tendencia a gazdasági ciklus végét mutatja a régióban. A közép-kelet-európai országok tavaly csúcsot értek el gazdasági növekedésükhöz képest, és 2018-ban várhatóan gyengébb növekedés várható, majd 2019-ben további lassulás következik be. Mindazonáltal a lassulás fokozatos lesz, főleg a folyamatos kereslet miatt. a vállalkozások nem fogják tudni annyira kiélvezni a makrogazdasági feltételeket, mint 2017-ben. 

Különböző ellátási korlátok, a magas versenyt eredményező, a külföldi piacokon érkező kihívásoknak köszönhetően, ahol a protekcionizmus fokozódása várható, hatással vannak a közép-kelet-európai régió vállalkozásaira. Mivel a nagyvállalatok képesek lesznek kihasználni tárgyalási erejüket és széles jelenlétüket, a fizetésképtelenségek leginkább a kisebb szervezetekre vonatkoznak. Előrejelzésünk (amely elsősorban a GDP növekedési várakozásain alapul) feltételezi, hogy a vállalati fizetésképtelenségek a közép-kelet-európai régióban 2018-ban 10,4% -kal, 2019-ben pedig 15,5% -kal nőnek.

Töltse le az elemzést!

Töltse le ezt a közleményt : Közép- és Kelet-Európa fizetésképtelensége: a jó idők véget... (854,46 kB)
Tetejére