hun-HU
2015. 01. 22.
Gazdasági elemzések

Peru lehet Latin-Amerika motorja

Peru lehet Latin-Amerika motorja

 

Az elmúlt három évtizedben Latin-Amerikához olyan negatív fogalmak kapcsolódtak mint a diktatúra, adósságválság és magas infláció, ám az utóbbi időszakban fordult a kocka. Manapság inkább a gazdasági növekedés, az új középosztály megjelenése, a szegénység csökkenése és kontrollált infláció jellemzi a régiót – derül ki a világ egyik legnagyobb hitelbiztosítójaként ismert Coface friss összeállításából.

 Peru a top 10-ben

Az elemzés szerint a régió GDP-je tavaly átlagosan 1,3 százalékkal növekedett, az idén pedig 2 százalékos lehet a többlet. A Coface előrejelzése szerint a szóban forgó térségben Mexikó és Peru lehet az éllovas, mindkét ország kilátásai kedvezőek középtávon. 

cofilatin2

Peru, a feltörekvő - Fotó: Wikipedia

 

Peruban tavalyelőtt 5,8, 2014-ben 3,6 százalékkal nőtt a GDP, az idén pedig 5 százalékos bővüléssel lehet számolni. A pozitív kilátások miatt a Coface az országot a 10 feltörekvő gazdaság közé választotta idén. Mexikó pedig egyre lendületesebb: a 2013-ban elért 1,1 százalékos GDP-növekedés után 2014-ben 2,2 százalékkal növekedhetett, az idén pedig 3 százalékot meghaladó tempóra van kilátás a Coface elemzése szerint.

 

Lemaradnak a nagyok

Az idei növekedési prognózisokat nézve Chilétől 3, Kolumbiától 4,5 százalékos gazdasági emelkedést várnak a szakértők, míg a térség meghatározó országai jóval rosszabb helyzetben vannak. A Coface szerint Brazília az idén csak 0,3 százalékos többlettel számolhat, Argentínában és Venezuelában pedig 1-1 százalékos recesszió várható.

cofilatin

Forrás: Coface

A Coface a legfontosabb szektorokat is rangsorolta a térségben kockázat szempontjából. A legjobb helyezést a gyógyszeripar érte el, a szakértők szerint ebben az ágazatban alacsonyak a kockázatok. A vegyipart, az építőipar, a textil- és ruhaipart, valamint a fémipart magas kockázatúnak minősítették a Coface elemzői. Közepes rizikót látnak az autóiparban, a mezőgazdaságban és a kiskereskedelemben.

A teljes angol nyelvű elemzés itt olvasható (pdf).

Töltse le ezt a közleményt : Peru lehet Latin-Amerika motorja (7,06 MB)
Tetejére